Passimo en Novimo
Passie voor  het fokken van de schotse collie en Siberische kat (Neva Masquerade)

Siberische kat, Neva Masquerade

Uiterlijk
De Neva Masquerade is een kat die veel aandacht trekt! Als point-variant van de Siberische kat heeft het ras hetzelfde oorspronkelijke uiterlijk: een lange, dichte vacht met een kraag en plukjes oorhaar, een gespierd lichaam en borstelige staart geven de Neva Masquerade het uiterlijk van een wilde kat in miniatuur. 

Vacht
Afgezien van hun kleur is de Neva Masquerade niet anders dan de Siberische kat. De point-variant van deze middelgrote kat weegt ca. negen kilogram. Het zijn laatbloeiers en groeien door tot ongeveer drie jaar. De halflange vacht bestaat uit 3 lagen, een waterbestendige, robuuste dekvacht en een zachte ondervacht en extra lange haren. Erg mooi is de strakke kraag rond het hoofd en de nek! In de zomer verliest de Neva Masquerade haar dichte ondervacht die haar in de Siberische winter warm houdt. De zomervacht is veel korter en minder weelderig. De kleine pluimpjes haar op de oren en tussen de tenen, en de lange pluimstaart, blijven zelfs tijdens de warme zomermaanden behouden. De Neva Masquerade heeft net als de Siberische kat een ronde schedel met afgerond voorhoofd, grote ogen en middelgrote tot grote oren. Van de Siberische kat is de oogkleur gelijkmatig en past bij de vachtkleur. Neva Masquerade-katten hebben vaak felblauwe ogen.

Kleur
Haar kleur maakt de Neva Masquerade iets bijzonders: ze behoort tot de point-katten. Dat maakt het het enige boskattenras, waarbij ‘points’ toegelaten zijn! De koude lichaamsdelen van het kattenlichaam (oren, punt van de staart, poten en gezicht) zijn gekleurd, de rest van het lichaam is licht van kleur. Bij de Neva Masquerade is een groot contrast tussen de points en de lichte lichaamskleur gewenst. De ogen moeten intens blauw zijn. Er is binnen de point-kleuren ook een grote variabiliteit aan kleuren. Zo zijn bij de Neva Mesquerade katten alle bij de Siberische katten toegelaten kleuren als point-kleuren toegestaan, daarbij is zelfs een tabby-streep (‘agouti’, wilde kleur) toegelaten. Eenkleurige dieren kunnen zogenaamde ‘spooktekeningen’ tonen. Bij point-katten zoals de Neva Masquerade komen verschillende kleurvarianten voor. De Neva Masquerade wordt net als alle point-rassen zeer licht geboren, de kleur wordt donkerder naarmate ze ouder worden.

Karakter
Als point-variant van de Siberische kat deelt de Neva Masquerade een fokstandaard met dit ras. Dat blijkt niet alleen uit het uiterlijk van de katten, maar ook in hun karakter.
Net als bij de Siberische kat is bij de Neva Masquerade niet alleen hun uiterlijk oorspronkelijk. Ook haar karakter wordt beschouwd als eenvoudig en niet gefokt. Net als de Siberische kat beschikt ook de Neva Masquerade over goede instincten en is het een goede jager. Ze springt en klimt graag, houdt van water en wordt graag zowel fysiek als mentaal uitgedaagd. Het leven alleen binnenshuis is dus niet ideaal voor de bewegingsdrang van het dier, een beveiligde tuin of balkon is veel geschikter!
De intelligente kat is nieuwsgierig en heeft zijn eigen ideeën. Een consequente opvoeding is daarom essentieel! Om jouw Neva Masquerade ook mentaal uit te dagen zijn er intelligente spelletjes en clickertrainingen.

Vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw mogen de katten ook buiten Rusland worden gefokt, dit verklaard waarom het een ras is met een beperkte genenpool en weinig erfelijke ziektes. Men is uiterst voorzichtig met het fokken van deze raskatten.

 
 
 
E-mailen
Bellen
Instagram